Home Links Winkels Contact

Rubiks Fifteen

Rubiks Vijftien is een soort schuifstukpuzzel. Het bestaat uit 17 tegels in een vierkant van 5x5. Op de middelste drie kolommen zijn er hendels die de 4 tegels in een kolom een vakje omhoog of omlaag kunnen verplaatsen. Op de middelste drie rijen is er een grote hendel die de 3x4 tegels naar links of rechts verplaatst. Op de bovenste en onderste rij staan ook hendels, maar deze werken alleen als er 4 tegels in de rij staan, dus alleen als alle kolomhendels omhoog zijn werkt de hendel op de bovenste rij, alleen als ze allemaal naar beneden zijn, werkt de onderkant rij hefboom werk.

De 15 tegels zijn genummerd van 1-15 in Romeinse cijfers, en van de resterende twee tegels heeft één een sterretje, één is zwart. Het doel is om een 4x4 vierkant van de nummers te maken met het sterretje op 16 punten.

Op de achterkant van de puzzel is een venster met het middelste 3x3 vierkant van tegels. De achterkant van de 15 genummerde tegels heeft dezelfde nummers als de voorkant, de andere twee tegels hebben een nul op de achterkant. Als losse puzzel kun je een magisch vierkant op de achterkant maken. Het is duidelijk onmogelijk om dit te doen als de voorkant is opgelost, maar als je de voorkant kunt oplossen, volstaat dezelfde methode om de achterkant op te lossen.


Moeilijkheidsgraad: 4


Ontwerper: Rubik, Erno (HUN)

Prijs: €10-20
Verkrijgbaar bij:

Geef u naam en e-mail adres en ik mail u zo snel mogelijk een link naar de oplossing.